Slik bygger du ny terrasse

Slik bygger du ny terrasse

Sommeren er høytid for bygging av ny terrasse. Her får du tips om hvordan du går fram for å bygge en terrasse selv, og hvilke materialer som varer lengst.

Topp
Finn stabil grunn

Det første du må gjøre når du setter i gang, er å grave deg 10-20 centimeter ned i bakken til du har en grunn som er hard og stabil. Underlaget bør være så flatt og tilnærmet i vater som du får til, men dette har du også sjansen til å justere i løpet av de neste trinnene.

terassenw3-1360833994

Fiberduk, grus og stein

Det utgravde området dekker du med en fiberduk, som du så igjen dekker med et jevnt lag med grus. Fiberduken har både den funksjonen at den hindrer ugress i å trenge opp mellom terrassebordene og at den hindrer grusen i å synke ned i jorda.

På grusen plasserer du så ut firkantede steiner med 60 centimeters avstand, og ved hjelp av en lang planke og et vater justerer du deg fram slik at steinene har lik høyde i alle retninger, og sikrer deg at terrassegulvet blir i vater.

Bjelkene på plass

Det neste du skal gjøre er nemlig å legge ut bjelkene som terrassebordene skal skrues fast i. Begynn med rammen og sikre deg at vinklene er riktige, før du legger ned resten av bjelkene, med 60 centimeters avstand. En lur måte å sikre at du har rette vinkler på, er å måle diagonalene i rammen, som begge må være like lange.

terrasse-bjelker

Terrassebordene festes

Så skal terrassebordene på plass. Det er viktig å legge disse med litt avstand, slik at regn og overflatesmuss kan renne unna. Hvis terrassebordene er våte under montering, må du ta høyde for at de trekker seg sammen når de tørker, noe som også vil påvirke avstanden mellom bordene.

Terrasse-platting

Først av alt: valg av materiale

Like viktig som å være nøye i byggeprosessen, er det å velge riktig materiale til terrassen din. Det er i hovedsak tre typer terrassebord du bør velge mellom, når du skal bygge terrasse; trykkimpregnert, MøreRoyal® og Kebony.

Trykkimpregnert tre er tilsatt kobberstoffer som gjør det bestandig mot vann, og dermed har en betydelig lengre varighet enn ubehandlet tre. Impregnert tre kan ha en holdbarhet på både 20 og 30 år, avhengig av hvilken type impregnering. Merk at ved for eksempel kontakt med jord vil holdbarheten svekkes betydelig. Impregnert materiale som skal ned i jorda bør i minst mulig grad sages og skrues i, for å unngå at ubehandlete flater utsettes for fuktpåvirkning over lang tid.

impregnert

MøreRoyal® er dobbelbehandlet, i form av at det er kokt i olje i tillegg til at det er  impregnert. Dette gjør blant annet at treet fliser ekstremt lite, samtidig som oljen under kokingen trenger helt inn i treet og bidrar til et svært bestandig materiale. Oljen kan i tillegg tilsettes fargestoff før kokingen, noe som gjør at MøreRoyal kan leveres i flere farger og at du ikke trenger å tenke på vedlikehold.

royal

Kebony er et bærekraftig alternativ til tropiske tresorter som er kjent for sin estetikk og lange holdbarhet. Treet fåes både med og uten kvist. Det mest framtredende kjennetegnet på Kebony er at når værelementene virker på treet, får det en sølvgrå patina og blir penere og penere jo mer tid som går. Treet er så godt som vedlikeholdsfritt. Den patenterte behandlingsprosessen er utviklet i Norge.

kebony

Og husk, jo raskere du kommer i gang med å bygge, desto flere deilige sommerdager kan du nyte på den nye terrassen din.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *